Przepis dnia - Zapiekanka z nektarynkami
   

Przepis dnia - Zapiekanka z nektarynkami


Deser lub obiad na słodko



Zapiekanka z nektarynkami



Składniki:
- 50 dag mielonego twarogu,
- 5 dag masła,
- 3 jajka,
- 4 dag ciastek migdałowych,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 2 cukry waniliowe,
- 4 łyżki kaszy manny,
- 4 żółtka,
- 4 nektarynki,
- 4-5 łyżek cukru,
- 5 łyżek płatków migdałowych,
- trochę masła i cukru do formy

Wykonanie:
1. Masło stop. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.
2. Ciastka migdałowe drobno pokrusz w malakserze.
3. Twaróg wymieszaj z żółtkami oraz skórką cytrynową, cukrem waniliowym i kaszką. Dodaj masło.
4. Białka ubij na sztywno, powoli dosypując cukier. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, dodaj ją do masy serowej. Wsyp pokruszone ciastka i delikatnie przemieszaj łyżką.
5. Nektarynki umyj, rozetnij, wyjmij pestki, miąż pokrój na cząstki.
6. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem i oprósz cukrem. Na spodzie rozłóż cząstki nektarynek. Owoce przykryj masą serową. Równomiernie ją rozsmaruj.
7. Formę wstaw do większego naczynia napełnionego mniej wiecej do połowy wodą. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 200C. Piecz w kąpieli wodnej około godziny.
8. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem wymieszanym z wanilią.




WARTO WIEDZIEC:
Nektarynki, brzoskwinie, morele