Przepis dnia - Zupa buraczkowa
   

Przepis dnia - Zupa buraczkowa


Zupa pełna witamin.



Zupa buraczkowa



Składniki:
- 500g buraków
- 2 średnie marchewki
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 mały kawałek pora
- 500g ziemniaków
- 500g kości ze schabu (można zrobić wersję wegetariańską bez kości)
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól, pieprz, cukier do smaku
- sok z cytryny
- kostka warzywna
- posiekamy koper i natka pietruszki
- 150 ml słodkiej śmietany 18% (opcja)
- 2 łyżki mąki (opcja)
- dodatki - np. koperek lub szczypiorek itp.. (opcja)



Wykonanie:
1. Buraki umyć i ugotować w wodzie.
2. Po ugotowaniu zalać zimną wodą, ostudzić, obrać z łupin i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3. Kości umyć i ugotować w wodzie prawie do miękkości. (opcja)
4. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i startą na tarce marchew, posiekaną pietruszkę, seler, por, koper, ziele i liść laurowy.
5. Gdy ziemniaki będą miękkie doprawić zupę do smaku, dodać kostkę warzywną i sok z cytryny.
6. Następnie dodać starte buraki.
7. Śmietanę rozrobić z mąką i zagęścić zupę. (opcja)
8. Zagotować. Podając można posypać ulubionymi ziołami, np. koperkiem.




WARTO WIEDZIEC:
Zdrowy burak