Przepis dnia - Zupa krem z dyni


Pyszna i zdrowa.



Zupa krem z dyni



4 porcje

Składniki:

- ćwiartka średniej dyni
- 2 ząbki czosnku, pokrojone drobno
- 1 cebula, pokrojona drobno
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki masła do smażenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku


Wykonanie:

1. Dynię obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę.

2. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć czosnek i cebulę. Do cebuli dodać pokrojoną dynię i dusić wszystko około 10 minut.

3. Do garnka z dynią wlać bulion. Gotować przez 5 minut i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zestawić z ognia i zmiksować blenderem na gładką masę.

Zupę wlać na talerze i ozdobić śmietaną.


WARTO WIEDZIEC:
Dzięki karotenoidom zawartym w dyni nasza skóra na dłużej pozostanie piękna i gładka. Karotenoidy bowiem zapobiegają powstawaniu zmarszczek.