Przepis dnia - Zupa marchewkowa z kolendrą
   

Przepis dnia - Zupa marchewkowa z kolendrą


Każdy lubi tę zdrową zupkę. Dobry pomysł na szybki obiad.



Zupa marchewkowa z kolendrą



Składniki:

- 1 łyżka oleju roślinnego,
- 1 cebula, posiekana,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 1 ziemniak, pokrojony,
- 450g marchewki, obranej, pokrojonej,
- 1,2 litra bulionu warzywnego lub z kurczaka,
- garść świeżej kolendry.


Wykonanie:

1. Rozgrzej olej w dużym garnku, dodaj cebulę, podsmaż przez około 5 minut, aż zmięknie.

2. Dodaj do cebuli mieloną kolendrę i ziemniaka, wymieszaj, podsmaż około minutę.

3. Dodaj marchewkę i bulion, zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem 20 minut, aż marchewki będą miękkie.

4. Teraz wszystko zmiksuj blenderem razem ze świeżą kolendrą. Dopraw solą jeśli jest za mało słone.


WARTO WIEDZIEC:
Marchewka zawiera witamine A, C, witaminy z grupy B, a takze witamine E, H, K, PP, wapn, potas, sód, zelazo, miedz, fosfor, magnez, cynk, kobalt, kwas foliowy, kwas jablkowy, inozytol oraz pektyny. Dzieki obecnosci duzej ilosci blonnika, marchewka pomaga regulowac prace przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach. Sprzyja wydalaniu z organizmu produktów odpadowych przemiany materii.Ma swietny wplyw na nasza skóre, wygladza zmarszczki i nadaje skórze intensywniejsza barwe. Warto jest ja wiec jesc latem, gdy sie opalamy. Ma korzystny wplyw na nasze wzrok. Zawdzieczamy to obecnosci beta-karotenu, który ma takze dzialanie antyoksydacyjne i wzmacniajace odpornosc.Dzieki inozytolowi, zapobiega gromadzeniu sie tluszczu i cholesterolu w watrobie. Niedobór inozytolu w organizmie moze byc przyczyna nieplodnosci u mezczyzn.Najlepsza jest surowa, nie traci wtedy swoich wlasciwosci.