- 250g kiełbasy zwyczajnej albo z dziczyzny,
- 250g kiełbasy białej,
- około 200g wędzonego boczku,
- jedna duża cebula,
- 3 wielkie ziemniaki,
- 2 średnie marchewki,
- 1 średnia pietruszka,
- ziele angielskie (około 5 ziarenek),
- 4 liście laurowe,
- dwie kostki rosołowej z kurczaka,
- majeranek,
- ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- sól i pieprz.
2. Pokrój kiełbasę w kostkę i podziel na pół. Pokrój boczek i podziel na pół. Do jednej połowy kiełbasy dodaj połowę pokrojonego boczku i dodaj do gotujących się w garnku warzyw.
3. Pokrój cebulę i podziel na pół, połowę wrzuć do gotujących się warzyw.
4. Na patelni dodaj olej i podsmaż połowę cebuli z połową kiełbasy i połową boczku. Następnie dodaj zawartość patelni do gotujących się warzyw.
5. Gotuj całość tak długo aż ziemniaki i marchewka będą mięciutkie.
6. Dodaj czosnek.
7. Wstrząśnij mocno butelkę z żurem i wlej powoli żurek do zupy i chwileczkę gotuj. UWAGA możesz całego nie dodawać, jeśli gotujesz żurek pierwszy raz, dodawaj stopniowo i sprawdzaj, czy nie jest dla ciebie za kwaśne.
8. Wyłącz ogień i dodaj pieprz i dość dużo majeranku. Spróbuj, czy nie potrzeba dodać soli. Odstaw na 10 minut, żeby się przegryzło.
WARTO WIEDZIEC:
Żurek jadany jest również na Białorusi, w Czechach i Słowacji. Żur przygotowywany jest na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej. Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer, co ozancza - kwaśny.
Przepis dnia - Żurek
Przepis babci na pyszną, tradycyjną zupę.
Żurek
Składniki:
- butelka żuru,- 250g kiełbasy zwyczajnej albo z dziczyzny,
- 250g kiełbasy białej,
- około 200g wędzonego boczku,
- jedna duża cebula,
- 3 wielkie ziemniaki,
- 2 średnie marchewki,
- 1 średnia pietruszka,
- ziele angielskie (około 5 ziarenek),
- 4 liście laurowe,
- dwie kostki rosołowej z kurczaka,
- majeranek,
- ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- sól i pieprz.
Wykonanie:
1. Pokrój ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i wrzuć do dużego garnka z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Zalej wszytko dużą ilością wody, ale tak żeby było miejsce na resztę składników. Dodaj kostki rosołowe i gotuj.2. Pokrój kiełbasę w kostkę i podziel na pół. Pokrój boczek i podziel na pół. Do jednej połowy kiełbasy dodaj połowę pokrojonego boczku i dodaj do gotujących się w garnku warzyw.
3. Pokrój cebulę i podziel na pół, połowę wrzuć do gotujących się warzyw.
4. Na patelni dodaj olej i podsmaż połowę cebuli z połową kiełbasy i połową boczku. Następnie dodaj zawartość patelni do gotujących się warzyw.
5. Gotuj całość tak długo aż ziemniaki i marchewka będą mięciutkie.
6. Dodaj czosnek.
7. Wstrząśnij mocno butelkę z żurem i wlej powoli żurek do zupy i chwileczkę gotuj. UWAGA możesz całego nie dodawać, jeśli gotujesz żurek pierwszy raz, dodawaj stopniowo i sprawdzaj, czy nie jest dla ciebie za kwaśne.
8. Wyłącz ogień i dodaj pieprz i dość dużo majeranku. Spróbuj, czy nie potrzeba dodać soli. Odstaw na 10 minut, żeby się przegryzło.
WARTO WIEDZIEC:
Żurek jadany jest również na Białorusi, w Czechach i Słowacji. Żur przygotowywany jest na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej. Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer, co ozancza - kwaśny.