W ziarnach kukurydzy znajduje się wiele witamin i mikroelementów. Warzywo to obfituje w nierozpuszczalny błonnik, który działa oczyszczająco na jelita, wspomaga odchudzanie i chroni przed zaparciami oraz hemoroidami.
Kukurydza zawiera fosfor i magnez, które wpływają m.in. na zdrowie kości i optymalne funkcjonowanie nerek. Magnez dba o nasz układ nerwowy.
Jest polecana szczególnie kobietom w ciąży, znajdujący się w niej kwas foliowy chroni dziecko przed wadami wrodzonymi oraz wspomaga prawidłowy rozwój jego układu nerwowego.
Kukurydza jest bogata w przeciwutleniacze (m.in. zeaksantynę), które zwalczają wolne rodniki. Poza tym obfituje w selen, który ma duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych.
Kukurydza obfituje w karotenoidy oraz wysokie stężenie luteiny i zeaksantyny, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku.
Kukurydza działa przeciwcukrzycowo, a w przypadku diabetyków ma działanie ochronne przed powikłaniami tej choroby.
Zawiera dużą ilość witamin z grupy B, zwłaszcza tiaminy i niacyny. Zapobiegają one m.in. zaburzeniom poznawczym i demencji.
Tłuszcz, który jest tłoczony z ziaren kukurydzy, ma właściwości obniżające cholesterol.
Znajdujący się w kukurydzy beta-karoten sprawia, że nasza skóra i włosy wyglądają zdrowo. Beta-karoten pobudza także pracę układu odpornościowego.
Warto wiedzieć, że kukurydza z puszki zawiera dużo więcej cukru i soli niż świeża, ma za to mniej skrobi, nawet o dwie trzecie. Kukurydza gotowana na miękko zalecana jest chorym na nerki. Natomiast otręby kukurydziane pomagają obniżyć poziom cholesterolu i korzystnie działają na pracę serca. Popcorn zaś działa antynowotworowo, bo obfituje w antyoksydanty, o ile jest prażony z ziaren, bez dodatku oleju i soli. Natomiast popcorn przygotowywany w specjalnych opakowaniach w mikrofalówce może zawierać substancje rakotwórcze.