Możemy temu zaradzić, stosując odpowiednią dietę. Wiosną powinniśmy jeść jak najwięcej produktów bogatych w witaminy i składniki mineralne, zawierających duże ilości białka zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Jedzmy więc chude mięso, odtłuszczone jogurty, kefiry, sery twarogowe i pijmy mleko.
Dobroczynna dla nas jest też pietruszka zawierająca bardzo dużo witaminy C, E, beta-karotenu i flawonidów. Dostarcza ona dużo żelaza, wapnia, potasu, fosforu. Poza tym korzystnie wpływa na trawienie i wchłanianie żelaza. Doskonałym źródłem witamin, szczególnie C, B, B1, B6, są kiełki. Dostarczą one nam także składników mineralnych, manganu, cynku, wapnia, fosforu i magnezu oraz białka. Możemy je kupić w sklepie lub sami wyhodować. Do kiełkowania nadają się nasiona lucerny, rzeżuchy, soczewicy, soi, pszenicy oraz fasoli mung.
Autor: Michał Bąk | Data dodania: 08-05-2019
Zobacz także:
Na wiosenne osłabienie
Nasz organizm wolno przystosowuje się do zmian zachodzących wiosenną porą, stąd objawy tzw. przesilenia wiosennego, czyli senność, ogólne zmęczenie psychiczne i fizyczne, bóle i zawroty głowy, zmiany ciśnienia.
Autor: Michał Bąk | Data dodania: 08-05-2019
Source: theguardian.com
Zobacz także:
Ciekawostki
Aż trudno uwierzyć, że te niezbyt urodziwe dzieci zmieniły się w tak pięknych i znanych. ..
Aż trudno uwierzyć, że te niezbyt urodziwe dzieci zmieniły się w tak pięknych i znanych. ..
Ciekawostki
Obecnie istnieje ogromna licza młodych miliarderów. Większość z nich osiągnęła swoją fortunę jako dwudziestolatki. Zobacz gdzie pracują...
Obecnie istnieje ogromna licza młodych miliarderów. Większość z nich osiągnęła swoją fortunę jako dwudziestolatki. Zobacz gdzie pracują...