Pyszne gruszki pełne witamin
   

Pyszne gruszki pełne witamin


Te pyszne i słodkie owoce wszechobecne na polskim rynku są pełne właściwości odżywczych.

gruszki
 

Choć najwięcej witamin jest oczywiście w świeżych owocach, gruszki świetnie smakują również w ciastach i przygotowane na ciepło. Sezon gruszkowy trwa aż do późnej jesieni toteż w wielu krajach  możemy znaleźć wiele przepisów na gruszki serwowane na ciepło. Nieoceniony jest napar z gruszek  stosowany przy przeziębieniach, gorączce, czy kaszlu, a pieczone gruszki świetnie sprawdzaja się na dolegliwości trawienne. Miłośnicy tych owoców koniecznie powinny spróbować gotowanych gruszek w przyprawionym winie, deseru popularnego na wyspach brytyjskich.

Gruszki są bardzo dobrym źródłem błonnika, miedzi, witaminy C i witaminy K. Wspomagają zatem utrzymywać naszą młodość, bo to właśnie miedź jest bezcennym przeciwutleniaczem, wspomagającym wytwarzanie kalogenu.

Gruszki obniżają ryzyko powstania cukrzycy oraz chorób serca, a to za sprawa dużej ilości błonnika. I to właśnie ten dobroczynny błonnik razem z kwasami żółciowymi spowalnia rozwój raka oraz obniża ryzyko jego powstania.

Naukowcy polecają gruszki na poprawę pracy mózgu, gruszki dzięki zawartości boru wspomagają pracę szarych komórek oraz poprawiają możliwości koncentracji.

Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod, minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy.

Pamiętajmy, że skórka gruszki zawiera około połowy zawartości dobroczynnego błonnika, składników przeciwzapalnych oraz przeciwutleniaczy obecnych w gruszce, dlatego koniecznie powinniśmy spożywać te owoce ze skórką.

Jeśli serwujemy te owoce na deser, często gruszka po pokrojeniu utlenia się szybko i przybiera brązowy kolor, żeby temu zapobiec, wystarczy skropić ją kilkoma kroplami soku z cytryny.

Gruszki najlepiej przechowywać w papierowej torebce w pokojowej temperaturze.





  |  
Source: t-time.pl, nhs, wikipedia


Zobacz także:







Comments