Quinoa


Bezglutenowy dodatek do obiadu. Zobacz jaki wspaniały wpływ ma na organizm.

quinoa

 

Quinoa (czyt. kinła), czyli po polsku komosa ryżowa jest alternatywą dla skrobi lecz bardziej odżywczą. Roślina ta rośnie w Ameryce Południowej głównie w Peru, Chile i Boliwii i była podstawą diety Inków. W ostatnich latach zawitała na rynek europejski i bardzo szybko zyskała sobie uznanie, przede wszystkim za jej wspaniałe właściwości, ale również i smak. 

Organizacja Narodów Zjednoczonych ONZ nazwała rok 2013 Międzynarodowym Rokiem Quinoa w uznaniu dla wysokich wartości odżywczych znajdujących się w komosie. Quinoa posiada dwa razy więcej białka niż ryż czy pszenica! Jest bardzo dobrym źródłem fosforu, miedzi, magnezu i manganu. Posiada również witaminy z grupy B i witaminę E.


3/4 kubka (185g) komosy ryżowej to aż:
- 59% dziennego zapotrzebowania człowieka na mangan,
- 40% na miedz,
- 40% na fosfor,
- 30% na magnez,
- 21% na białko,
- 19% na kwas foliowy,
- 18% na cynk.


Quinoa zawiera substancje działające przeciwzapalnie co wpływa korzystnie w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób. Komosa posiada również niewielkie ilości zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3 i w porównaniu do innych zbóż ma większą zawartość tłuszczów jednonienasyconych. Quinoa zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów.


Przechowywanie

Komosę należy przechowywać w suchym miejscu. Można przechowywać przez kilka miesięcy. 


Gotowanie

Komosę trzeba przepłukać w wodzie, tak aby nie była gorzka. Na jeden kubek komosy wlewamy do garnka 2 kubki wody. Po doprowadzenia komosy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Kiedy quinoa jest gotowa zauważymy, że robi się przeźroczysta i ma białe „ogonki” (patrz na obrazek powyżej). Jeśli chcemy, żeby komosa miała bardziej orzechowy smak, możemy ją przed gotowaniem podsmażyć na patelni, na średnim ogniu przez około 5 minut. 


 





  |  
Source: whfoods.com


Zobacz także:







Comments