Sól przyczynia się do powstawania nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, udaru , kamicy nerkowej, otyłości, cukrzycy, astmy, osteoporozy oraz zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.
Dlatego należy pamiętać aby nie spożywać jej zbyt dużo. Szczególnie w tych czasach jesteśmy narażeni na nadmierne spożywanie soli, dlatego że większość produktów gotowych zawiera jej bardzo dużo, bo jest to jeden z głównych środków konserwujących i poprawiających smak.
Najlepiej jeśli ograniczymy więc spożywanie produków gotowych, a sól będziemy nadal dodawać do naszych potraw, tak aby nam smakowały.
Niewielka ilość soli ok. 1 płaska łyżeczka dziennie jest wskazana, a nawet niezbędna.
Jest niezbędna dla odpowiedniej pracy układu mięśniowego i nerwowego. Wskazana jest także dla osób cierpiących na niedociśnienie tętnicze.