Burak, bo to o nim mowa, zawiera wiele unikalnych składników odżywczych. Jest to jedno z najzdrowszych warzyw.
Dawniej korzeń bukara wykorzystywano w lecznie wielu chorób. Burak sprawdzał się w leczeniu gorączki, zatwardzenia i problemów skórnych.
Burak jest źródłem żelaza i kwasu foliowego, naturalnego kwasu foliowego, takiego który przyswaja się znacznie łatwiej niż ten z suplementów diety.
Buraki zwiększają wydajność organizmu. Jak podaje strona brytyjskiej służby zdrowia badania przeprowadzone w 2013 roku udowodniły, że osoby uprawiające sport rekreacyjnie, polepszyły swoją kondycję dzięki piciu soku z buraka.
Dobrą wiadomością dla osób cierpiących na wysokie ciśnienie jest to, że spożywanie buraków pomaga je obniżyć.
Buraki zapobiegają demencji. Jak podaje brytyjska służba zdrowia badania 2010 pokazują, że dieta bogata w buraki może zwiększać przepływ krwi do niektórych obszarów mózgu. W 2014 roku przeprowadzona badania wśród rowerzystów jeżdżących powyżej 2500 metrów n.p.m., rowerzyści który pili sok z buraka poprawili nieco swoje wyniki w czasie.
Ponadto buraki zawierają azotany, betainę, magnez i inne przeciwutleniacze, między innymi betaninę, która pomaga zwalczać stany zapalne.
Jedzmy zatem barszcz nie tylko w wigilię!