Zdrowy hummus
   

Zdrowy hummus


Jest doskonałym przeciwutleniaczem, obniża cholesterol, poprawia wygląd skóry i alergicy też go mogą jeść.

hummus

 

Hummus to pasta z nasion ciecierzycy.
Hummus warto wprowadzić na naszej diety, daltego że jest bardzo zdrowy. Jedna łyżka hummusu to 25 kalorii, 2 gramy protein, 3 gramy tłuszczu, 4 gramy węglowodanów, w tym 2 gramy błonnika i tylko 0.4 gramy tłuszczów nasyconych. 
Taka kombinacja sprawi, że bedziemy się czuli dłużej najedzeni. A to dobra informacja dla osób próbujących zrzucić kilka kilogramów. 

Witaminy
Hummus jest bogaty w kwas foliowy, witaminę A, tiaminę, ryboflawinę, niacynę oraz witaminę B6. 
Kwas foliowy jest opowiedzialny za produkcję nowych komórek, w tym krwinek czerownych oraz naprawę DNA. Kwas foliowy jest zalecany kobietom w ciąży, ponieważ zapobiega wadom wrodzonym płodu. Niacyna pomaga osobom chorym na depresję. 

Minerały
Jedząc hummus dostarczamy swojemu organizmowi fosforu, magnezu, żelaza, potasu, wapnia i cynku. Fosfor jest ważny dla odpowiedniej pracy nerek, serca, funkcji mięśni i nerwów. Magnez zadba o prawidłową funkcję układu odpornościowego oraz o prawidłowe ciśnienie krwi. Żelaza potrzebujemy do produkcji krwinek czerwonych. 

Warto pamiętać, że ciecierzyca jest doskonałym przeciwutleniaczem, przeciwutleniacz to środek prewencyjny w zapobieganiu licznym chorobom takim jak nowotwory. Przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia organizmu.

Dobra informacją dla allergików jest to, że hummus jest bezglutenowy, nie zawiera orzechów ani nabiału. 

Jedzmy więc hummus. Świetnie nadaje się do kanapek. 

 





  |  
Source: nhs.co.uk, wikipeida.co.uk


Zobacz także:







Comments