Herbaciane wpadki
   

Herbaciane wpadki


Czy powinno się wyciskać torebkę po herbacie poprzez okręcanie sznurka wokół łyżeczki?

herbaciane wpadki
 

Każda pora roku jest dobra, żeby wypić smaczną herbatę. Wiedzą o tym dobrze Brytyjczycy, którzy zasiadają do tego wspaniałego naparu codziennie o piątej po południu. Może będziemy kiedyś organizować spotkanie przy herbacie dla ważnych gości, warto więc zrezygnować na tę chwile z naszych ulubionych przyzwyczajeń i podać herbatę we właściwy sposób. 

Jak powinno się prawidłowo przygotowywać herbatę?
Herbatę zaparzamy tuż przed podaniem. Najlepiej liściastą, w dzbanku porcelanowym, szklanym lub żeliwnym. Najlepsze są dzbanki, które pod przykrywką mają własną zaparzaczkę. Wtedy po określonym czasie zaparzania możemy oddzielić liście od naparu. Dzbanek stawiamy z filiżankami na stoliku. Gospodyni rozlewa napar, najpierw gościom, na końcu sobie. Herbata może okazać się za mocna, nie każdy taka lubi, dlatego warto obok postawić dzbanek z gorącą wodą do rozcieńczenia herbaty już w filiżance. 

Jeżeli używamy herbaty ekspresowej, wrzucamy 2 lub 3 torebki do dzbanka. Po zaparzeniu wyjmujemy je i dopiero wtedy nalewamy herbatę. Można podać wrzątek w filiżankach, a obok na talerzyku kilka, dobrego gatunku, herbat w torebce. 

Po wyjęciu torebki z filiżanki pozwalamy, by ociekła trochę i przenosimy ją ostrożnie nad łyżeczką na specjalny talerzyk, nie na spodek od filiżanki. Jeżeli jednak przypadkiem się zdarzy, że gospodyni zapomniała o talerzyku, nie zawsze wypada nam o niego prosić. Wtedy kładziemy torebkę na spodek. Gdy pijemy herbatę, możemy unieść spodek z filiżanką. Ujmując filiżankę za uszko, nie prostujemy małego palca. 

Nawet gdy herbata jest gorąca, nie pijemy jej łyżeczką. Łyżeczkę odkładamy na spodeczek, ale nie opieramy o stół. Jeżeli podano cukier w kostkach i w pojemniku nie ma szczypiec, cukier można wziąć palcami. Palcami można też wycisnąć cytrynę pokrojoną w ćwiartki. Cytrynę w plasterkach wrzucamy do filiżanki i delikatnie wyciskamy łyżeczką. Jeżeli herbata jest gorąca, czekamy, nie dmuchamy. 

Pamiętajmy, że herbaty nie podajemy w szklankach. W szklankach podajemy tylko zimne napoje. 
Nie oblizujemy łyżeczki i nie mieszamy głośno. 
Nie wyciskamy torebki po herbacie poprzez okręcanie sznurka wokół łyżeczki. 





  |  
Source: A Butler's Guide to Table Manners


Zobacz także:







Comments