Przepis dnia - Bigos z pieczarek


Dla miłośników polskiej kuchni, znudzonych tradycyjnym bigosem.



Bigos z pieczarek



Składniki:
- 0,50 kg pieczarki
- 0,50 kg cebuli
- 0,50 kg kiełbasy
- 0,50 kg ogórków kwaszonych
- 3 łyżki koncentrat pomidorowy
- 3 łyżki masła
- pieprz
- sól


Wykonanie:
1. Pieczarki, kiełbasę i ogórki pokroić w kostkę, a cebulę w plastry.
2. Pieczarki, kiełbasę i cebulę osobno podsmażyć na tłuszczu.
3. Przełożyć do jednego garnka dodać pokrojone ogórki i dusić 5 min. (w razie potrzeby podlać  wodą).
4. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić i jeszcze raz zagotować.
5. Podawać z ryżem lub ziemniakami puree.




WARTO WIEDZIEC:
Pieczarki jak dowiodły liczne badania mają bardzo dobry wpływ na zdrowie człowieka.
Pieczarki zmniejszają apetyt, a to za sprawą dużej zawartości błonnika, który zapewnia uczycie sytości. Pieczarki są odżywczym produktem, a przy tym są niskokaloryczne, dlatego warto nimi od czasu do czasu zastąpić czerwone mięso, jak zalecają naukowcy z Johns Hopkins Weight Management Center.
Pieczarki obniżają ciśnienie oraz poziom złego cholesterolu we krwi.
Kolejnym atutem pieczerek jest fakt, że wzmacniają odporność i zdolności samonaprawcze organizmu, a to za sprawą wysokiej zawartości selenu.
Warto je spożywać zimą, kiedy brakuje nam słońca, bogate są one bowiem w witaminę D. Witamina D chroni nasze kości, stawy, mięśnie, zmniejsza ryzyko alergii oraz zapobiega depresji.
Pieczarki zawierają dużo kwasu foliowego, to dobra informacja dla kobiet w ciąży, gdyż kwas foliowy odgrywa kluczową rolę w prawidłowym rozwoju płodu.