- 100g cukru,
- 3 jajka,
- 125g mąki,
- 300ml mleka,
- szczypta soli,
- cukier puder,
- masło do wysmarowania formy
2. Jajka ubij rózgą lub widelcem na jajecznicę. Następnie do jajek dodawaj stopniowo pozostały cukier, mąkę, mleko, sól.
3. Owoce przełóż do ceramicznej formy wysmarowanej masłem. Następnie wlej na nie masę z jajek i piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 35 minut.
4. Odstaw do częściowego wystygnięcia (najlepiej smakuje lekko ciepłe). Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
WARTO WIEDZIEC:
Clafoutis (czyt. klafuti) to francuski deser owocowy. Clafoutis powinno się jeść lekko ciepłe posypane cukrem pudrem lub polane kremówką.
Przepis dnia - Clafoutis z jeżynami
Kiedy naleśniki się znudziły wypróbuj ten łatwy i szybki do zrobienia deser.
Clafoutis z jeżynami
Składniki:
- 500g owoców - jeżyny lub czereśnie, maliny, jagody, jabłka, śliwki- 100g cukru,
- 3 jajka,
- 125g mąki,
- 300ml mleka,
- szczypta soli,
- cukier puder,
- masło do wysmarowania formy
Wykonanie:
1. Jeżyny wymieszaj z połową cukru, odstaw.2. Jajka ubij rózgą lub widelcem na jajecznicę. Następnie do jajek dodawaj stopniowo pozostały cukier, mąkę, mleko, sól.
3. Owoce przełóż do ceramicznej formy wysmarowanej masłem. Następnie wlej na nie masę z jajek i piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 35 minut.
4. Odstaw do częściowego wystygnięcia (najlepiej smakuje lekko ciepłe). Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
WARTO WIEDZIEC:
Clafoutis (czyt. klafuti) to francuski deser owocowy. Clafoutis powinno się jeść lekko ciepłe posypane cukrem pudrem lub polane kremówką.