Przepis dnia - Fasolka po bretońsku
   

Przepis dnia - Fasolka po bretońsku


Pyszny i pożywny obiad. Świetnie smakuje również na drugi dzień.



Fasolka po bretońsku



Porcja na 4 osoby.

Składniki:

- 1/2 kg fasoli Jaś
- 250 g kiełbasy
- 250 g boczku wędzonego lub surowego
- 2 duże cebule
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- kostka warzywna lub rosołowa
- olej do smażenia
- majeranek do smaku
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła


Wykonanie:

1. Fasolę zalać ciepłą wodą wieczorem poprzedniego dnia.

2. Wodę koniecznie należy odlać, a fasolę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu (ok. 45 minut).

3. Teraz do fasoli dodać liście laurowe i ziele angielskie.

4. Kiełbasę i boczek pokroić drobno i podsmażyć na oleju, następnie dodać do fasoli.

5. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać do ugotowanej fasoli.

6. Pod koniec do fasoli dodać pomidory, kostkę warzywną, majeranek, czosnek i pieprz.

7. Na patelni rozpuścić masło, do masła wsypywać mąkę, energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki, chwilę potrzymać na ogniu, żeby zasmażka zgęstniała. Dodać do fasolki energicznie mieszając. Całość gotować przez następne 15 minut.

Podawać z bagietką lub innym chlebem.


WARTO WIEDZIEC:
Biała fasola zabija wolne rodniki, zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się skóry wywołanym nadmierną ekspozycją na światło słoneczne. Oprócz tego zawiera cynk, miedź i białko, które również wspomagają naszą skórę.

Ponadto jedzenie białej fasoli nas zrelaksuje, ponieważ zawiera ona sporo magnezu.