Przepis dnia - Grochówka
Grochówka
Składniki:
- 500g grochu (połówki),
- kawałek wędzonego boczku, albo żeberka, (około 150g),
- 4 duże ziemniaki,
- 1 marchewka,
- liść laurowy,
- majeranek,
- sól i pieprz.
Wykonanie:
1. Groch przepłukać i zalać w garnku wodą (3cm wody ponad grochem). Gotować na małym ogniu, czasami mieszając, żeby nie przypalić. Kiedy woda się wygotuje należy dolać. Gotujemy długo, tak żeby zrobiła się papka. Jeśli groch jest wyjątkowo uparty i nie chce się rozgotować można go przetrzeć przez sitko.
2. Boczek kroimy w kosteczkę, ziemniaki też w kosteczkę i wkładamy do drugiego garnka. Marchewkę trzemy na tarce na grubych oczkach lub kroimy w kosteczkę i wkładamy do garnka. Całość posolić, popieprzyć, włożyć liść laurowy, zalać wodą i ugotować.
3. Kiedy groch się ugotuję i boczek z ziemniakami i marchewką też, należy przelać grochową papkę do drugiego garnka, wymieszać wszystko razem i doprawić majerankiem.
4. Podawać z pieczywem.
WARTO WIEDZIEC:
Groch