Przepis dnia - Krewetki z papryką
   

Przepis dnia - Krewetki z papryką


Egzotycznie i zdrowo. Coś dla miłośników owoców morza.



Krewetki z papryką



Składniki:
- duże krewetki (gotowane czyli różowe) około 30 sztuk
- 1 czerwona i 1 zielona papryka
- 5 łyżek chińskiego wina do gotowania 
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
- 5 łyżek sosu sojowego ciemnego 
- mielony imbir
- oliwa z oliwek 
- 2 ząbki czosnku

- kasza gryczana lub ryż do podania


Wykonanie:
1. Kaszę gryczaną lub ryż ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. 

2. Rozmrożone krewetki wypłukać, odcedzić i włożyć do miski. Dodać do nich łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie zimnej wody, wino, posypć imbirem i odstawić na ok. 20 minut, mieszając co jakiś czas.

3. Paprykę pokroić w wąskie paski.

4. Czosnek drobno pokroić, wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą, dodać krewetki z marynatą. Smażymy 2 minuty, następnie dodajemy sos sojowy. Smażymy jeszcze minutkę i przekładamy krewetki na talerz. 

5. Teraz na patelnię wrzucamy paprykę, ze szczyptą soli i smażymy ją przez 5 minut. Następnie do papryki wrzucamy krewetki, mieszamy wszsytko razem i przekładamy na talerz, na kaszę lub ryż. 




WARTO WIEDZIEC:
Papryka to bardzo zdrowe warzywo. Papryka jest bardzo dobrym zródlem blonnika, kwasu foliowego, witaminy K, molibdenu i manganu. Zawiera witamine A, która bardzo dobrze wplywa na wzrok i zwieksza odpornosc na zakazenia i infekcje. Witamina C obniza ryryko zachorowania na raka i chroni przed zacma. Zawarta w niej witamina B6 wspomaga prace mózgu i ukladu odpornosciowego. Luteina i zeaksantyna, zapobiega chorobom oczu, takim jak zwyrodnienie plamki zóltej i zacma. Papryka zawiera duze ilosci beta-karoten, który chroni przed niektórymi rodzajami nowotworów, takich jak np. rak piersi oraz poprawia koloryt skóry. A zawarty w niej likopen zmniejsza ryzyko wystapienia raka jajnika.
Papryka czerwona zawiera duzo witaminy C, A i E, które okreslane sa mianem witamin plodnosci i mlodosci. Zielona papryka jest najmniej kaloryczna i zawiera spore ilosci kwasu foliowego. Papryka zólta i pomaranczowa zawiera nieco mniej beta-karotenu, ale jest za to zródlem luteiny i zeaksantyny.