Przepis dnia - Kurczak z piekarnika
   

Przepis dnia - Kurczak z piekarnika


Prawie kazdy z nas lubi pieczonego kurczaka i prawie kazdy z nas umie go wlozyc do piekarnika. Jesli poswiecimy kurczakowi troche wiecej czasu, np. 5 minut to przygotujemy super danie, bardzo popularne we Francji.



Kurczak z piekarnika



Skladniki:
- 1 duzy kurczak
- oliwa z oliwek
- 2 duze cebule (bardzo grubo posiekana)
- 1/2 cytryny (posiekana na szesc kawalków)
- 4 zabki czosnku (kazdy posiekany na trzy czesci)
- suszony rozmaryn i tymianek


Wykonanie:
1. Kurczak musi byc w temeperaturze pokojowej, najlepiej wyjmuj go z lodówki na godzine przed przygotowaniem
2. Wlacz piekarnik na najwyzsza temeperature (np. 240C)
3. W trakcie nagrzewania sie piekarnika nalej do naczynia kubek wody (okolo 250ml) i troche oliwy z oliwek. Wloz tez polowe posiekanej cebuli i polowe czosnku i ulóz na tym kurczaka. 
4. Nastepnie wloz do kurczaka reszte cebuli, czosnku, wlej w niego troche oliwy z oliwek. 
5. Teraz natrzyj po wierzchu kurczaka oliwa z oliwek, sola, rozmarynem i tymiankiem.
6. Wlóz kurczaka do piekarnika i zmniejsz temperature do 200C. Piecz kurczaka przez póltorej godziny (jesli kurczak jest bardzo duzy wtedy mozna zostawic w piekarniku troche dluzej, jesli maly to 1h15min)
7. Kiedy wyjmiesz kurczaka, pozostaw go w naczyniu zaroodpornym okrytego folia aluminiowa przez 10 minut. 

Zrobione!

Podawaj z frytkami i ulubiona surówka. 




WARTO WIEDZIEC:
Mieso z kurczaka jest najbardziej odzywczym miesem, charakteryzujacym sie jednoczesnie wysoka zawartoscia pelnowartosciowego, latwo przyswajanego przez organizm bialka, a niska zawartoscia tluszczu i cholesterolu. Tluszcz zlokalizowany jest glównie pod skóra, gdzieki temu kto nie chce przytyc, moze po prostu oddzielic skóre od miesa.  Mieso kurczaka charakteryzuje sie wysoka zawartosc cynku, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B, zwiekszajacych zdolnosc organizmu do pobierania energii z pozywienia, wzmacniajacych uklad odpornosciowy, wplywaja na funkcjonowanie ukladu nerwowego, pamiec i zdolnosc koncentracji, ulatwiajac nauke. Lekkostrawne mieso z kurczaka o wysokiej wartosci odzywczej moze byc wlaczane do diety juz w pierwszym roku zycia dziecka.