Przepis dnia - Łosoś na zielono
   

Przepis dnia - Łosoś na zielono


Bardzo sycące i wartościowe danie. Bardzo smaczna i łatwa wersja łososia.



Łosoś na zielono



Składniki:

- 4 małe filety z łososia,
- 100g mrożonego groszku,
- 100g mrożonego bobu,
- 1 średni por, cienko pokrojony
- 250 ml bulionu rybnego lub z kurczaka
- pęczek posiekanego szczypiorku,
- trochę śmietany i mąki do zaciągniecia sosu (zależy od ciebie ile dodasz)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- puree ziemniaczane lub ryż do podania


Wykonanie:

1. Rozgrzej olej w dużym garnku. Podsmaż pora, około 3 minuty.

2. Wlej bulion i duś pora przez 5 minut.

3. Dodaj groszek i bób oraz łososia, tak aby był przynajmniej do połowy zakryty bulionem. Gotuj pod przykryciem około 12-15 minut, w zależności od grubości łososia.

4. Odsuń łososia na bok i zaciągnij sos tak jak lubisz, np. dodaj trochę śmietany i mąki (rozrób mąkę w zimnej wodzie z odrobiną soli i dopiero wlej do garnka).

5. Posyp szczypiorkiem i podawaj np. z puree ziemniaczanym.


WARTO WIEDZIEC:
Bób są doskonałym źródłem białka i błonnika. To wg magazynu European Journal of Clinical Nutrition jest idealną kombinacją pozwalającą na szybszą utratę zbędnych kilogramów. Poza tym bób jest także bogaty w kwas foliowy i witaminy z grupy B, których potrzebujemy do sprawnego rozwoju układu nerwowego i krwionośnego. Witaminy z grupy B to nieoceniony zastrzyk energii.