Przepis dnia - Losos w slodkim sosie tajskim
Losos w slodkim sosie tajskim
Przepis na 2 osoby
Skladniki:
- 2 kawalki lososia
- sos chili tajski slodki (mozna kupic w kazdym wiekszym sklepie, koszt okolo 12 zl, starczy na dlugo, przyda sie do wielu dan)
Na salatke:
- rzodkiewka
- ogórek
Wykonanie:
1. Ulóz lososia na folie aluminiowa. Kazdy kawalek osobno.
2. Oblej lososia sosem tajskim z obu stron i zawin w folie.
3. Piecz w piekarniku przez pól godziny w temperaturze 180 stopni.
Salatka:
Pokroj ogórka w plasteki razem ze skórka. To samo zrob z rzodkiewka. Wymieszaj. Salatka gotowa. Jest to bardzo popularna salatka w Tajlandii. Pasuje do tajskich dan.
Wylóz lososia z folii na talerzyk razem z sosem. Podawaj z ryzem i salatka.
WARTO WIEDZIEC:
Zawarte w lososiu kwasy omega-3 i omega-6 korzystnie wplywaja na prace naszego mózgu, chronia przed chorobami serca i lagodza bóle stawów. Kwasy omega-6 przyspieszaja gojenie ran i zapobiegaja zakazeniom, a kwasy omega-3 redukuja poziom tluszczu we krwi, dlatego lososia poleca sie osoba chorym na cukrzyce, poniewaz wiekszosc osób chorych na cukrzyce, ma za wysoki poziom tluszczu we krwi.
Losos zawiera witaminy z grupy B, które odpowiadaja m.in. za prawidlowe funkcjonowanie ukladu nerwowego oraz za wyglad naszej skóry. Losos zawiera równiez witame A i E, a to zapobiega np. powstawaniu zmarszczek. Witamina D zawarta w lososiu chroni przed depresja. Wapn i fosfor wzmacniaja uklad kostny.
Mieso lososia jesc osoby z chorobami ukladu krazenia, cukrzyca, luszczyca, jaskra, zagrozonych rozwojem nowotworu, chorobami tarczycy czy cierpiacych na depresje.
Uwaga alergicy, losos jest jedna z najbardziej uczulajacych ryb.