Przepis dnia - Makowiec drozdzowy zawijany
   

Przepis dnia - Makowiec drozdzowy zawijany


Nie przeraźcie się ilością składników, bo to proste do wykonania ciasto. A nagroda będzie wielka :-)



Makowiec drozdzowy zawijany



Porcja na 6 rolad, można je zamrozić i mieć co tydzień makowiec.

Składniki:

Masa makowa
- pół kg maku,
- pół litra mleka,
- kostka masła,
- szklanka cukru,
- 5 żółtek,
- 10 białek,
- 250 g bakalii (co kto lubi, ja dodaję rodzynki, orzechy włoskie, troszkę skórki pomarańczowej, orzechy cashew lub migdały),
- łyżeczka olejku migdałowego.

Ciasto:
- 100 g drożdży,
- 200 g cukru,
- 1,5 szklanki mleka,
- 1 kg mąki,
- 2 cukry waniliowe,
- 5 żółtek.


Wykonanie:

Masa makowa:
1. Mak sparzyć wrzątkiem a następnie ugotować w mleku do miękkości. Odstawić na noc w mleku.

2. Mak zmielić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa.

3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

4. Masło utrzeć z cukrem i pięcioma żółtkami i dodać do maku.

5. Bakalie sparzyć i dodać do maku.

7. Dodać olejek migdałowy.

6. Białka ubić na sztywno i dodać do masy makowej. Całość delikatnie wymieszać.

Ciasto:
7. Drożdże posypać cukrem i odstawić do ciepłego miejsca aż zaczną się pienić.

8. Wymieszać mąkę z cukrem waniliowym.

9. Gdy drożdże zaczną się pienić, dodać do nich 5 żółtek i mleko i połączyć z mąką. Wyrobić ciasto na gładką masę. Jeśli ciasto jest za gęste, można dodać kilka łyżek wody.

10. Podzielić ciasto na 6 równych porcji, rozwałkować i nałożyć na każdą porcję mak (zostawić cm od brzegu). Zwinąć w roladę i owinąć w pergamin.

11. Rolady owinięte pergaminem ułożyć na blaszce.

12. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Makowce można polać lukrem i posypać bakaliami albo samymi płatkami migdałów. Jeśli ktoś właśnie odmroził makowca i nie ma czasu na przygotowanie lukru, wystarczy posypać go cukrem pudrem.


WARTO WIEDZIEC:
Mak uspokoi nerwy