- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 25 dag cukru
- 6 jaj
- cytryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
- 30 dag maku
- 3 jaja
- 1 szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy
- olejek migdałowy
- rodzynki, pokrojone orzechy
(Jeżeli mamy mało czasu możemy kupić gotową masę makową doprawiając ją jeszcze według uznania.)
1. Mak przepłukać, sparzyć gorącą wodą i pozostawić na noc a następnie 2 razy przepuścić przez maszynkę do mięsa.
2. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z makiem, dodać aromaty, bakalie i na końcu ubitą pianę z białek.
3. Wszystko delikatnie wymieszać.
1. Masło, cukier i żółtka utrzeć na puch.
2. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sok i skórkę z cytryny. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
3. Połowę ciasta wlać na wysmarowaną blaszkę, na to wyłożyć masę makową, a na nią drugą część ciasta.
4. Piec około 40 min w temp. 170-180 stopni.
5. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
WARTO WIEDZIEC:
Mak uspokoi nerwy
Przepis dnia - Makowiec w cytrynowym cieście
Mak i cytryna świetnie się łączą.
Makowiec w cytrynowym cieście
Składniki:
Ciasto:- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 25 dag cukru
- 6 jaj
- cytryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
- 30 dag maku
- 3 jaja
- 1 szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy
- olejek migdałowy
- rodzynki, pokrojone orzechy
(Jeżeli mamy mało czasu możemy kupić gotową masę makową doprawiając ją jeszcze według uznania.)
Masa:
Wykonanie:1. Mak przepłukać, sparzyć gorącą wodą i pozostawić na noc a następnie 2 razy przepuścić przez maszynkę do mięsa.
2. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z makiem, dodać aromaty, bakalie i na końcu ubitą pianę z białek.
3. Wszystko delikatnie wymieszać.
Ciasto:
Wykonanie:1. Masło, cukier i żółtka utrzeć na puch.
2. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sok i skórkę z cytryny. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
3. Połowę ciasta wlać na wysmarowaną blaszkę, na to wyłożyć masę makową, a na nią drugą część ciasta.
4. Piec około 40 min w temp. 170-180 stopni.
5. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
WARTO WIEDZIEC:
Mak uspokoi nerwy