Przepis dnia - Medaliony
   

Przepis dnia - Medaliony


Dzisiaj proste i smaczne danie. Prawie zawsze mamy te skladniki w domu. Do tego przepis na pyszna surówke.



Medaliony



Dzisiaj proste i smaczne danie. Prawie zawsze mamy te skladniki w domu. 

Przepis dla 4 osób

Skladniki:
-2 filety z kurczaka
-2 jajka
-2 lyzki maki ziemniaczanej
-2 lyzki maggi w plynie
-sól i pieprz


Wykonanie:
Filety kroimy w drobna kostke, wbijamy jajka, dodajemy make i maggi, przyprawiwmy sola i pieprzem mieszamy i lyzka kladziemy na goracy tluszcz na patelni. Smazymy medaliony.
 

Podajemy z ziemniakami i surówka. 


Przepis na surówke z marchewki i pora. 
Skladniki:
- 1 duzy por
- 2 marchewki (marchewki tyle samo albo troche wiecej niz pora, zalezy czy lubimy ostre czy lagodniejsze)
- 2 lyzki majonezu
- pieprz i sól
- troszke soku z cytryny (opcja, ale bardzo dobra)
- odrobina cukru
- troche koperku, moze byc suszony (opcja)

Wykonanie:
1. Pokroic drobno jedna duza pore albo 2 male. Najpierw wzdluz na krzyz a potem wszerz. 
2. Zetrzec na drobnej tarce marchewke.  
3. W misce najpiew zrobic sos. Dodac 2 lyzki majonezu, pieprz i sol, jak lubimy to troche soku z cytrynu z odrobina cukru. Mozna dodac troszke koperku swiezego albo suszonego dla wygladu. Wszystko wymieszac.
?
4. Teraz dodajemy pora i marchewke. Wymieszac.




WARTO WIEDZIEC:

Por jest bardzo zdrowym warzywem. Jest bogatym w witaminy A, C, E, witaminy z grupy B oraz potas, wapn, fosfor, magnez i kwas foliowy.  Wspiera leczenie reumatyzmu, ma dzialanie moczopedne, wzmaga laktacje, wspomaga leczenie meskiej bezplodnosci, zaburzen miesniowych, miazdzycy oraz chorób serca. Bardzo dobrze wplywa na uklad odpornosciowy i oddechowy. Pomaga w oczyszczaniu organizmu, dlatego jesli zyjemy w wielkim miescie wsród spalin, to powinnismy czesto siegac po to warzywo. Pomaga osobom z hemoroidami oraz wspomaga leczenie otylosci. Por jest nisko kaloryczny. 100g pora to tylko 24 kalorie.

Nie wyrzucajmy zielonej czesc pora, jest w niej wiecej witamin niz w tej bialej i jest bardziej aromatyczna. 

Podczas kupowania pora nalezy zwrócic uwage na to, zeby nie mial zadnych zóltych i czarnych plam, a jego liscie musza byc sztywne.

Pora powinny jednak unikac osoby bedace na diecie wybitnie lekkostrawnej oraz cierpiace na choroby watroby.