Przepis dnia - Mielone pod kolderka
   

Przepis dnia - Mielone pod kolderka


Dzis pyszne mielone, zrobione nieco inaczej. Pasuja do wszystkiego. Mozna podawac nawet ze spagetti.



Mielone pod kolderka



Przepis na 5-6 osób

Skladniki:
- 0,50 mielone mieso wieprzowe lub wolowe
- 2 jajka
- 1 bulka czerstwa
- 1 duza cebula
- sól, pieprz
- zolty ser (plasterki ile kotletów wyjdzie)
- ketchup
- majonez
- olej
- bulka tarta


Wykonanie:
1. Bulke namoczyc, po czym odcisnac dodac do miesa, cebule zetrzec na tarce dodac do miesa wbic jajka dodac sól pieprz (mozna troche wegety) dokladnie wyrobic mase.
2. Formowac mielone splaszczyc otoczyc w bulce tartej i usmazyc.
3. Mielone ukladac na blaszce kazdy posmarowac ketchupem na to plasterek sera, ser posmarowac majonezem. UWAGA wielkosc plasterka sera zalezy od was, moze byc malutki a moze byc na calym mielonym. 
4. Zapiekamy w piekarniku w temp. okolo 180 C az utworzy sie skorupka.

Mielone mozna podawa z ryzem, mozna z frytkami i surówka, a nawet mozna podawac ze spagetti, jesli zrobimy spagetti bez miesa, u gory na makaron mozemy ulozyc takie mielone. 




WARTO WIEDZIEC:
Wedlug dr n.med. Agnieszki Jarosz z Instytutu Zywnosci i Zywienia, wolowina jest bardzo dobrym zródlem pelnowartosciowego bialka i witamin z grupy B, zwlaszcza B3 (niacyny) oraz B12. Stanowi równiez bardzo dobre zródlo zelaza, cynku, fosforu i potasu oraz dobre zródlo kwasu foliowego. Mozna ja jesc nie tylko po obróbce termicznej, ale i na surowo. Wolowina jest nieoceniona w budowie miesni. Okolo polowa tluszczu zawartego w wolowinie to korzystny dla zdrowia tluszcz nienasycony. Wolowina jest takze bogata w latwo przyswajalne bialko, na 100g chudej wolowiny przypada okolo 20g bialka pierwsze klasy. Mieso wolowe zawiera sprzezony kwas linolowy CLA, który pomaga w redukcji tkanki tluszczowej.

Cebula. Zawartosc fitochemikaliów w cebuli poprawia dzialanie witaminy C w organizmie, a tym samym zwieksza jego odpornosc. Cebula zawiera chrom, który zapewnia prawidlowa regulacje poziomu cukru we krwi. Cebula wspomaga zmiejszyc zapalenia oraz leczyc zakazenia. Surowa cebula wspomaga produkcje zdrowego cholesterolu, czym samym wspomaga prace serca. Zawarta w niej kwercetyna zapobiega nowotworom. Zmniejsza uczucie bólu i pieczenia po ukaszeniu np. przez pszczole (wystarczy przylozyc cebule do ukaszonego miejsca). Usuwa wolne rodniki z organizmu. Zmniejsza ryzyko rozwoju wrzodów zoladka.