Przepis dnia - Miętowy piernik
   

Przepis dnia - Miętowy piernik


Pyszny.. dużo czekolady.. miętowy posmak... najlepszy na świecie..



Miętowy piernik



Składniki:

Ciasto
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 1 i 1/2 kostki margaryny (lub pół na pól masło)
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki sody
- 1 przyprawa do pierników
 
Do przełożenia piernika
- 2 czekolady mleczne
- 2 czekolady gorzkie
- 100-200 ml śmietany kremówki
- 2 opakowania miętowych czekoladek (After Eight)

 

Wykonanie:

1. Mąkę wymieszać z sodą, kakao oraz przyprawą do piernika i przesiać do miski.
2. Margarynę utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodając po 1 żółtku.
3. Dodać powidła i na przemian mleko i mąkę i na końcu pianę z białek, delikatnie wymieszać.
4. Przelać na blaszkę i piec około 50 min w temp. 180 stopni.

5. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej dodając kremówkę.
6. Piernik przekroić na pół i pierwszy placek polać połową roztopionej czekolady na to ułożyć jeden obok drugiego miętowe pastylki i polać resztą czekolady, przykryć drugim plackiem.
7. Wierzch można tez polać polewą czekoladową.




WARTO WIEDZIEC:
Czekolade warto jest jesc... jednak w malych ilosciach i sporadycznie. Najlepiej jesc czekolade gorzka z duza zawartoscia kakao. Czekolada poprawia nam humor, dziala uspokajajaco i relaksujaco. Zawiera duzo witamin, miedzy innymi A, B1, B2, B3, E i PP. Czekolada dodaje nam energii, poniewaz zawiera teobromine i kofeina. Pamietajmy jednak, ze te substancje maja wlasciwosci uzalezniajace. Czekolada dziala wyszczuplajaco i antycellulitowo, ale uwaga zawiera tez sporo kalorii. Dlatego jesli zjadamy ja sporadycznie, to nie przybywa nam kilogramów, wrecz odwrotnie. Dzieki zjadaniu czekolady wzrasta nam poziom serotoniny i endorfin, czyli hormonów szczescia. Dzieki temu chronimy sie przed depresja i chorobami ukladu nerwowego. Czekolada zawiera bardzo duzo magnezu, który przeciwdziala stresom oraz ulatwia wchlanianie sie wapnia. Zawarte w niej zelazo, cynk i wapn przyspieszaja krazenie krwi w organizmie. Co warto podkreslic czekolada nautralizuje dzialanie wolnych rodników, opóznia procesy starzenia i chroni skóre przed promieniami ultrafioletowymi. Ponadto wzmacnia odpornosc, zapobiega miazdzycy, zmniejsza ryzyko zawalu serca i chorób nowotworowych. Jedzmy wiec czekolade, nawet wtedy kiedy sie odchudzamy. Pamietajmy jednak o tym, zeby nie jesc jej zbyt duzo i czesto.