Przepis dnia - Racuchy
Tym daniem kuchnia polska na pewno może się poszczycić. Nie znam nikogo kto by ich nie lubił. Uwaga uzależniają!
Racuchy
4 porcje
- 140 ml maślanki lub kefiru
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- olej do smażenia
2. Olej rozgrzać na dużej patelni, łyżką nakładać racuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone racuchy można posypać cukrem pudrem i wanilią.
WARTO WIEDZIEC:
Racuchy to potrawa tradycyjna w kuchni polskiej. Typowe racuchy są niewielkimi placuszkami z jabłkiem krojonym lub startym na tarce, czasem z dodatkiem cynamonu lub goździków, albo z rabarbarem lub śliwkami. Tak naprawdę każdy region Polski ma swoją wersję racuchów.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej lub razowej- 140 ml maślanki lub kefiru
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- olej do smażenia
Wykonanie:
1. Mąkę należy wymieszać z sodą oczyszczoną, a następnie dodać pozostałe składniki: jajka, maślankę lub kefir, cukier oraz sól. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.2. Olej rozgrzać na dużej patelni, łyżką nakładać racuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone racuchy można posypać cukrem pudrem i wanilią.
WARTO WIEDZIEC:
Racuchy to potrawa tradycyjna w kuchni polskiej. Typowe racuchy są niewielkimi placuszkami z jabłkiem krojonym lub startym na tarce, czasem z dodatkiem cynamonu lub goździków, albo z rabarbarem lub śliwkami. Tak naprawdę każdy region Polski ma swoją wersję racuchów.