Przepis dnia - Ryba po chinsku
   

Przepis dnia - Ryba po chinsku


Jesli masz dosc panierowanych mintaji, to dzisiaj propunuje super przepis. Przepyszna ryba po chinsku.



Ryba po chinsku



Jesli masz dosc panierowanych mintaji, to dzisiaj propunuje super przepis. Przepyszna ryba po chinsku. Bardzo ekskluzywny przepis godny gwiazdek Michelin'a.

Skladniki:
- kawalek imbiru (okolo 4 cm)
- 5 cebulek dymek (razem z liscmi)
- 1/3 czerownego chilli (opcja - ten skladnik mozemy pominac, ryba bedzie lagodniejsza)
- 2 lyzki stolowe oliwy z oliwek + troche oliwy do smazenia
- 25-50ml sosu sojowego
- 9-10 galazek swiezej kolendry
- cala ryba dorata, albo np. pstrag (1 ryba na osobe) - wypatroszona


Wykonanie:
1. Nagrzej piekarnik do 180C.

2. Najpierw przygotujemy sos do ryby. Obierz i posiekaj 2/3 imbiru. Pokrój 2 cebulki na dlugie kawalki. Posiekaj kolendre i 1/3 chilli. W misce pomieszaj imbir, chilli, cebule, 1 lyzke oliwy z oliwek i sos sojowy, na koniec kiedy skonczymy mieszac dodajemy kolendre. 

3. Wez dluzy kawal folii aluminiowej i na folie nalej troszke oleju i troszke rozprowadz. Pokroj pozostala cebulke na duze kawalki i uloz te cebulki na folii aluminiowej, na tej oliwie, na samym srodku. Posiekaj pozostaly imbir na 3, 4 kawalki i ulóz miedzy cebulki. Ulóz rybe na cebulce i imbirze. Polej rybe sosem, który przygotowalismy w punkcie 2. 

4. Zawin rybe w folie calkowicie, tak zeby nie bylo doplywu powietrza. 

5. Piecz zawiniete ryby w piekarniku w temperaturze 180C  przez 20 minut. Ugotowana ryba, to nieprzezroczysta ryba. Pamietajmy, zeby nie przegotowac. 

6. Po upieczeniu otwórz folie ostroznie, zeby nie poparzyc sie para. 

7. Serwujemy z ryzem. Po ulozeniu ryby na talerzu obok ryzu, mozna ja dodatkowo posypac kolendra.




WARTO WIEDZIEC:

Ryby powinno sie jesc jak najczesciej, najlepiej dwa, trzy razy w tygodniu. Ryby wzmacniaja serce. Sa niskokaloryczne, a zawaryte w nich tluszcze wspomagaja odchudzanie. Ryby opózniaja starzenie sie. Dzialaja antydepresyjnie i koja nerwy. 

Pstrag
Pstrag jest jedna z najzdrowszych ryb. Ma smaczne, chude mieso i zawiera najwiecej sposród ryb slodkowodnych kwasów omega 3, które obnizaja poziom cholesterolu, zwiekszaja odpornosc, zapobiegaja miazdzycy, reguluja cisnienie tetnicze, zapobiegaja zakrzepom oraz chronia przed depresja. Pstrag zawiera bardzo duzo protein. Najlepiej kupowac te ryby niezbyt duze o mozliwie malo intensywnym kolorze. Jednak najlepsze pstragi sa te spoza hodowli. 

Dorada
Obniza stezenie zlego cholesterolu. Poprawia prace serca, tetnic i zyl. Obniza cisnienie krwi. Zmniejsza gromadzenie sie tluszczy w organizmie. Chroni przed rakiem jelita grubego, piersi i prostaty. Poprawia funkcjonowanie mózgu. Spowalnia procesy starzenia sie. A poniewaz jest bogata w kwasy omega 3, poprawia nam nastrój