Przepis dnia - Ryba z folii
   

Przepis dnia - Ryba z folii


Dzisiaj bardzo latwe, szybie i bardzo zdrowe danie.



Ryba z folii



Dzisiaj bardzo latwe, szybie i bardzo zdrowe danie.

Skladniki:
- 1 ryba na osobe, np. pstrag, ale prawie kazde ryba moze byc. Mozna zamiast calego pstraga wlozyc, kawalek dorsza, czy mintaja. Najlepiej, zeby to byla ryba swieza. Swietnie pasuje tez dorata
- cytryna, okolo 3 plasterki cytryny na jedna rybe
- mrozone warzywa (mieszanka), mozna tez dodac mlode ziemniaczki, okolo 4, 5 na jedna osobe
- mozna dodac troche przyprawy do ryby, ale nie trzeba
- wykalaczki do zamkniecia ryby (jak ktos nie ma, to mozna sie obyc bez)
- folia aluminiowa
- troszke masla

Wykonanie:
1. Natnij rybe, okolo 3, 4 naciecia skórki nozem po kazdej stronie ryby. 
2. W srodku solimy i przyprawiamy przyprawa do ryb. 
3. Do srodka ryby wkladamy plasterki cytryny. 
4. Zamykamy rybe wykalaczkami. Jak ktos nie ma moze zostawic lekko otwarta.
5. Ukladamy rybe na duzym kawalku folii aluminiowej. Kazda ryba na osobnej folii. Na wierzchu kladziemy cytryne i kawaleczki masla. 
6. Po obu bokach ryby obsypujemy ja warzywami, posypanymi lekko sola, mozna dodac tez ziemniaki.
7. Zawijamy rybe ta folia. Szczelnie zamykamy u góry.
8. Ukladamy na blaszce w piekarniku i pieczemy w 180 stopniach okolo pól godziny. Ostatnie 5 minut otwieramy torebke i podpiekamy z góry, najlepiej na funkcji grilla, ale mozna normlanie na termoobiegu. 
9. Wyjmujemy z piekarnika i przekladamy nasze aluminiowe terbki z ryba na talerze. Otwieramy szeroko i jemy bezposrednio z folii.




WARTO WIEDZIEC:

Ryby powinno sie jesc jak najczesciej, najlepiej dwa, trzy razy w tygodniu. Ryby wzmacniaja serce. Sa niskokaloryczne, a zawaryte w nich tluszcze wspomagaja odchudzanie. Ryby opózniaja starzenie sie. Dzialaja antydepresyjnie i koja nerwy. 

Pstrag
Pstrag jest jedna z najzdrowszych ryb. Ma smaczne, chude mieso i zawiera najwiecej sposród ryb slodkowodnych kwasów omega 3, które obnizaja poziom cholesterolu, zwiekszaja odpornosc, zapobiegaja miazdzycy, reguluja cisnienie tetnicze, zapobiegaja zakrzepom oraz chronia przed depresja. Pstrag zawiera bardzo duzo protein. Najlepiej kupowac te ryby niezbyt duze o mozliwie malo intensywnym kolorze. Jednak najlepsze pstragi sa te spoza hodowli. 

Dorsz
Jedzenie dorsza wzmacnia odpornosc i poprawia krazenie. Zawiera witaminy z grupy B miedzy innymi witamine B1 odpowiadzialna za prawidlowa prace ukladu nerwowego, prace serca oraz ukladu pokarmowego. Witamina B2 zawarta w dorszu odpowiada za stan i zdrowie skóry. Witamina B6 poprawia prace serca, reguluje cisnienie tetnicze, odpowiada za metabolizm bialek i weglowodanów. Witamina B12 chroni przed anemia. Witaminy A i E zapobiegaja powstawaniu zmarszczek. Witamina PP (niacyna) obniza poziom cholesterolu. A obecnosc jodu w dorszu reguluje dzialanie tarczycy, która wytwarza hormony majace wplyw na caly nasz organizm. Dorsz zawiera równiez kwasy omega 3 oraz kwasy omega 6. Kwasy omega 6 wplywaja korzystnie na prace nerek oraz watroby, przyspieszaja gojenie ran, zapobiegaja zakazeniom oraz obnizaja poziom cholesterolu. A ponadto warto wiedziec, ze 100 gramów dorsza to tylko 80 kalorii. 

Dorada
Obniza stezenie zlego cholesterolu. Poprawia prace serca, tetnic i zyl. Obniza cisnienie krwi. Zmniejsza gromadzenie sie tluszczy w organizmie. Chroni przed rakiem jelita grubego, piersi i prostaty. Poprawia funkcjonowanie mózgu. Spowalnia procesy starzenia sie. A poniewaz jest bogata w kwasy omega 3, poprawia nam nastrój