- 3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki soli
- wegeta
- majeranek
- mielona papryka
- pieprz
- 3 litry wody
- łyżka cukru
- listek laurowy
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
2. Zawijamy w folię aluminiową i na 24 godz. wkładamy do lodówki.
3. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, listek laurowy i ziele angielskie.
4. Wkładamy schab i gotujemy od momentu zagotowania 15 min, po czym wyłączamy na minimum 15 minut i jeszcze raz zagotowujemy.
5. Schab zostawiamy w wywarze na minimum 1-2 godz.
6. Schab wyjmujemy, odsączamy. (można mięso również użyć do obiadu)
WARTO WIEDZIEC:
100 g mięsa wieprzowego pokrywa od 9 do 33 proc. dziennego Zapotrzebowania na żelazo, w zależności od zapotrzebowania człowieka. Żelazo jest także niezbędne dla dobrego funkcjonowania układu odpornościowego. Pomaga chronić organizm przed infekcjami.
Przepis dnia - Schab gotowany do kanapek
Nie ma jak własnej roboty mięsiwo do kanapek.
Schab gotowany do kanapek
Składniki:
- 1-1,5 kg schabu bez kości- 3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki soli
- wegeta
- majeranek
- mielona papryka
- pieprz
- 3 litry wody
- łyżka cukru
- listek laurowy
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
Wykonanie:
1. Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem, nacieramy wszystkimi przyprawami i smarujemy majonezem.2. Zawijamy w folię aluminiową i na 24 godz. wkładamy do lodówki.
3. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, listek laurowy i ziele angielskie.
4. Wkładamy schab i gotujemy od momentu zagotowania 15 min, po czym wyłączamy na minimum 15 minut i jeszcze raz zagotowujemy.
5. Schab zostawiamy w wywarze na minimum 1-2 godz.
6. Schab wyjmujemy, odsączamy. (można mięso również użyć do obiadu)
WARTO WIEDZIEC:
100 g mięsa wieprzowego pokrywa od 9 do 33 proc. dziennego Zapotrzebowania na żelazo, w zależności od zapotrzebowania człowieka. Żelazo jest także niezbędne dla dobrego funkcjonowania układu odpornościowego. Pomaga chronić organizm przed infekcjami.