- 3/4 szklanki cukru,
- 1 jajko,
- półtorej szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki soli,
- pół szklanki mleka,
- półtorej szklanki posiekanych truskawek
- pół szklanki mąki,
- pół szklanki cukru,
- 1/4 kostki miekkiego masła,
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych.
2. Ubij 1/4 masła aż będzie kremowe, dodaj 3/4 szklanki cukru i jajko. Ubij aż wszstko ładnie się połączy.
3. Wymieszaj półtorej szklanki mąki, proszek do pieczenia i sól w osobnej misce. Wsypuj powoli mąkę, na przemian z mlekiem, do wcześniej przygotowanej masy z masła. Wymieszaj aż wszystko ładnie się połączy.
4. Wylej ciasto na blache i rozsyp na wierzchu truskawki.
5. Wymieszaj pół szklanki mąki, pół szklanki cukru, 1/4 kostki masła i kokos w misce. Wymieszaj tak aż powstanie kruszonka. Posyp kruszonką ciasto z truskawkami.
6. Wstaw do piekarnika i piecz około 35 minut (aż patyczek wyjdzie z ciasta suchy).
WARTO WIEDZIEC:
Przepis dnia - Truskawkowo-kokosowe ciasto do kawy
Pyszne, lekko wilgotne ciasto z kruszonką.
Truskawkowo-kokosowe ciasto do kawy
Składniki:
- 1/4 kostki masła,- 3/4 szklanki cukru,
- 1 jajko,
- półtorej szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki soli,
- pół szklanki mleka,
- półtorej szklanki posiekanych truskawek
- pół szklanki mąki,
- pół szklanki cukru,
- 1/4 kostki miekkiego masła,
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych.
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj blachę (około 25 cm średnicy).2. Ubij 1/4 masła aż będzie kremowe, dodaj 3/4 szklanki cukru i jajko. Ubij aż wszstko ładnie się połączy.
3. Wymieszaj półtorej szklanki mąki, proszek do pieczenia i sól w osobnej misce. Wsypuj powoli mąkę, na przemian z mlekiem, do wcześniej przygotowanej masy z masła. Wymieszaj aż wszystko ładnie się połączy.
4. Wylej ciasto na blache i rozsyp na wierzchu truskawki.
5. Wymieszaj pół szklanki mąki, pół szklanki cukru, 1/4 kostki masła i kokos w misce. Wymieszaj tak aż powstanie kruszonka. Posyp kruszonką ciasto z truskawkami.
6. Wstaw do piekarnika i piecz około 35 minut (aż patyczek wyjdzie z ciasta suchy).
WARTO WIEDZIEC:
Zalety truskawek
1. Pomagają schudnąć.
2. Dbają o sprawny umysł.
3. Jagody nie zawierają szkodliwego cukru, nawet diabetycy mogą je jeść.
4. Chronią przed chorobą Parkinsona.
5. Zapobiegają zawałowi serca.
6. Pomagają zwalczyć nadciśnienie tętnicze.
7. Dzięki zawartych w nich flawonoidom, zapobiegają nowotworom i hamują ich rozwój.
8. Zapobiegają chorobie Alzheimera.
9. Zwalczają zakażenia dróg moczowych.