Przepis dnia - Wegetariańska zupa jarzynowa
Wegetariańska zupa jarzynowa
Przepis na 6 porcji
Składniki:
- pół łyżki oleju roślinnego
- 1 średnia cebula, pokrojona w plasterki
- 2 małe marchewki, pokrojone
- 3 galązki selera naciowego, pokrojone
- 1 puszka posiekanych pomidorów
- 80g fasolki szparagowej
- półtorej łyżki przecieru pomidorowego
- 1 por, pokrojony
- 80g mrożonego groszku
- 50g makaronu (nieugotowanego), może być taki jak do rosołu
- 1 litr wrzącej wody
- pieprz do smaku
- półtorej łyżeczki suszonych ziół, jakie kto lubi, natka pietruszki, kolendra, koperek...
Wykonanie:
1. Rozgrzej olej w dużym garnku, dodaj cebulę, marchew, por i seler i podsmaż. Zmniejsz ogień, przykryj i smaż łagodnie przez pięć minut, w razie potrzeby, mieszając.
2. Dodaj puszkę pomidorów, wody, przecier pomidorowy, zieloną fasola i mrożony groszek. Doprowadzić do wrzenia i dodaj makaron, zioła i pieprz.
3. Zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut, aż makaron będzie ugotowany, często mieszając, tak żeby makaron nie przywarł do dna.
Zupę podawaj z grzankami lub jakimkolwiek innym pieczywem, nalepiej pełnoziarnistym.
WARTO WIEDZIEC:
Akcja “5 a day”, czyli 5 dziennie