Przepis dnia - Japoński suflet sernikowy
Japoński suflet sernikowy
Składniki:
- 3 jajka (o temperaturze pokojowej)
- 120g białej czekolady
- 120g serka kremowego (philadelphia, turek)
Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, smarujemy tłuszczem.
2. Oddzielamy białka od żółtek. Białka wkładamy do lodówki.
3. Czekoladę rozpuszczamy np. w mikrofalówce lub wkładając garnuszek do gorącej wody.
4. Ubijamy białka na sztywną pianę.
5. Do żółtek dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do nich serek i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy stopniowo po 1/3 porcji białek. Bardzo delikatnie mieszamy. Masę przelewany do naczynia żaroodpornego. Naczynie należy kilka razy uderzyć o blat, tak aby usunąć z ciasta bąbelki powietrza.
6. Pieczenie odbywa się w kąpieli wodnej. Nalewamy do głebokiego naczynia żaroodpornego wode do 2 cm. Nastepnie wkladamy w nie nasze naczynie żaroodporne z ciastem. Wstawiamy wszystko do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 3 wysokościach temperatury. Najpierw przez 15 minut pieczemy w temperaturze 170C, następnie przez kolejne 15 minut pieczemy w temperaturze 160C, następne 15 minut pieczemy przy wyłączonym i zamkniętym piekarniku.
WARTO WIEDZIEC:
Serek kremowy to twarożek o stosunkowo dużej zawartości tłuszczu. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i gładką konsystencją. W Polsce dostępne są serki kremowe Philadelphia, Turek Kremowy serek śmietankowy, Łaciaty serek śmietankowy, Łowicki serek śmietankowy, Piątnica Twój smak i wiele innych.