Przepis dnia - Zupa meksykańska
Zupa meksykańska
Składniki:
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 4 duże cebule
- puszka pokrojonych pomidorów w zalewie (500 g)
- 1/2 butelki ketchupu pikantnego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki oliwy
- 1 kostka rosołu wołowego
- 1 płaska łyżeczka chili
- pieprz
Wykonanie:
1. Rozpuścić kostkę rosołową w 1/2 litra wody.
2. Cebulę pokroić w półtalarki i lekko podsmażyć.
3. Do cebuli dodać mieloną wołowine, podsmażyć tak aby mięso sie rozdrobniło.
4. Zalać mięso wcześniej zrobionym rosołem. Dodaj także pomidory, ketchup, koncentrat i przyprawy. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.
5. Dodaj odsączoną czerwoną fasolę i gotuj kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
6. Podawaj z pieczywem, posyp przed podaniem świeżą natką pietruszki lub kolendrą.
WARTO WIEDZIEC:
Czerwona fasola nerkowa Kindey